Głośne opony czy może łożyska?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pachul
    Classic
    • 2006
    • 10

jak dla mnie to tragedia,tak popsuc auto :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
    pozdro Pachul
  • dzi
    Drive
    • 2005
    • 77

Tak właśnie się stało, wsiadam do auta i uszom nie wierzę. Czterokrotnie wzrósł poziom hałasu wydobywającego się z kół. Dzisiaj na trasie warszawa-lublin musiałem muzyką sie ratować. Jestem trochę zdzwiony, bo jeszcze pare dni temu opony mi tak głośno nie pracowały - wręcz normalnie się zachowywały.

6k km temu zapodalem nówki pirelli WinterSporty na okres zimy. Czy jest możliwe aby z dnia na dzień ich właściwości się zmieniły i nagle zaczeły huczeć? Normalnie jeździć nie mogę.

Czy moglo byc tak, ze padlo jakies lozysko w kolach i to jest efekt? Poradzcie prosze, jak zdiagnozowac halas - czy to opony czy moze lozyska?
    Powered by Aligator

Komentarz

• KLOCek
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 411

jak zdiagnozować ? prosta sprawa: podniśnik i pokręć kołami, to Ci wyjdą czy to łożyska

Komentarz

• bernardo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1083

Odnośnie tego typu hałasów i ich przyczyn było już u nas na forum całkiem sporo tematów.
        Wklejam kilka napotkanych przypadkiem po użyciu opcji "szukaj"... :szeroki_usmiech
        Może Ci pomogą

aczkolwiek...
        NajtFukinPatrol North-West
        Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
        WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• cieq
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 745
          • Octavia I (1U2)
          • AGU 1.8 20VT 150 KM
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Miałem to samo, wymiana łożyska nic nie pomogła, myśle że u mnie problem tkwi w "głośnych zimówkach", ale moge sie mylić.
          www.pinkbike.com

Komentarz

• greszczyn
            Elegance
            • 2005
            • 893
            • Nissan

Też mam Winter sport-y i umnie hałas i nawet wibracje pojawiają się tylko w zakrętach , co wskazywałoby na padnięte łożyska . Ale nie chce mi się wierzyć , by na raz padły mi obydwa łożyska (i to po 30 tyś ) . Przy jeżdzie na wprost jest wszystko ok .
            Przyglądałem się oponom i zauważyłem , że zużywają sie równomiernie , ale na przednich , na całej powierzchni , tworzą się malutkie ząbki i to one mogą być odpowiedzialne , za niezbyt przyjemne odczucia podczas jazdy w zakrętach .
            Na razie nie panikuję , bo miałem już doczynienia z walniętymi łożyskami , poczekam aż zrobi się cieplej , by założyć letnie opony i wtedy sprawa się wyjaśni .

Spróbuj zamienić opony przód na tył , albo załóż na przód letnie kapcie , i zrób parę OS-ów

Komentarz

• Jans
              Drive
              • 2005
              • 53

Panowie drogi zrobiły sie bardziej suche, temp. troszeczke poszła w góre to i oponki zimowe będą głośniesze.Jakie by one nie były to z zimówkami tak sie dzieje.
              Niech się toczy do końca, dalej i donikąd....amen

Komentarz

• dzi
                Drive
                • 2005
                • 77

Zamieszczone przez Jans
                Panowie drogi zrobiły sie bardziej suche, temp. troszeczke poszła w góre to i oponki zimowe będą głośniesze.Jakie by one nie były to z zimówkami tak sie dzieje.
                troche w tym prawdy, choć niezupełnie w moim przypadku - skrecając w lewo jest wibracja i zwrost szumu, w prawo nie odczuwalna jest zmiana tak samo jak przy jeździe prosto - jutro podjade do serwisu neich sprawdzą te łożyska, najwyżej zamienie opony tył-przód i zobaczymy czy coś sie zmieni.

DODANO:
                ... Co by nie zostawić wątku gołego to powiem, że dziś byłem w warsztacie i diagnoza była jednoznaczna - łożysko. Po 1,5h dłubaniny i oskubaniu mnie z 350zł w aucie nastała cudna cisza jak za dawnych dobrych czasów.